Miért fontos a biodiverzitás és a természetes vízbázisok megőrzése a kávé jövője szempontjából?

Miért fontos a biodiverzitás és a természetes vízbázisok megőrzése a kávé jövője szempontjából?

 Hétvégén ünnepeltük a kávé világnapját, ami remek alkalom arra, hogy elgondolkodjunk a kávé mögött rejlő értékekről nemcsak arról, hogy milyen finom, hanem arról is, hogyan jut el hozzánk minden egyes csésze. A kávézás élménye nem lenne ugyanolyan anélkül az ökoszisztéma nélkül, amely lehetővé teszi a kávé növekedését. Ezért most szeretnék beszélni két fontos tényezőről, a biodiverzitás megőrzéséről és a természetes vízbázisok védelméről, amelyek létfontosságúak a kávétermesztés fenntartásához  

 

 

A biodiverzitás védelme

Amikor a kávéról gondolkodunk, talán nem ugrik be rögtön az, hogy mennyire függünk a biodiverzitástól. Pedig a különböző kávéfajták és a termesztésükhöz szükséges erőforrások – például a talaj minősége és a beporzók jelenléte – mind-mind a természeti sokféleségen alapulnak.

Azok a gazdák, akik biodiverz környezetben termesztik a kávét, általában ellenállóbb növényeket nevelnek, amelyek jobban viselik az időjárás változásait és a betegségeket. A természetes biodiverzitás elősegíti a kártevők természetes egyensúlyát, csökkentve a kemikáliák szükségességét. Ha elveszítjük ezt a sokszínűséget, a kávétermesztés sérülékenyebbé válik, ami hatással lesz nemcsak a gazdákra, hanem ránk, kávéimádókra is.

 

 

 

A víz fontossága 

A kávé növekedéséhez szükséges víz nem csupán egy természetes erőforrás  a víz a kávé „életelixírje”. A világ különböző részein termesztett kávéfajták a helyi vízbázisoktól függenek, és ha ezek a források kimerülnek vagy szennyeződnek, a kávétermesztés fenntarthatatlanná válik.

Az olyan területeken, mint Afrika és Dél-Amerika, a vízbázisok megőrzése elengedhetetlen. Az éghajlatváltozás okozta aszályok és a vízszennyezés egyre nagyobb veszélyt jelentenek a kávétermelő régiókra. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogyan használjuk és óvjuk a vízforrásokat  nemcsak a kávé miatt, hanem azért is, mert ezek a források milliók számára biztosítanak ivóvizet és megélhetést.

 

A kávé világnapján emlékezzünk rá, hogy minden csésze kávé mögött kemény munka, valamint természeti erőforrások hosszú sora áll. Ahhoz, hogy hosszú távon is élvezhessük kedvenc italunkat, meg kell óvnunk azt a természetet, amely ezt lehetővé teszi.

Vissza a blogba