Tudd meg, miben különbözik a specialty kávé a hagyományos kávéktól!

Tudd meg, miben különbözik a specialty kávé a hagyományos kávéktól!

A specialty kávék egyre népszerűbbé válnak világszerte, és nem véletlenül. De mit is jelent pontosan a specialty kávé, és miben különbözik a hagyományos kávéktól? Nézzük meg közelebbről!

 

Minőség és gondosság

A specialty kávék alapját a kiváló minőségű kávébabok adják. Ezeket a babokat gondosan válogatják és szelektálják, hogy csak a legjobb szemek kerüljenek a pörkölőbe. A hagyományos kávék esetében gyakran keverik az alacsonyabb minőségű szemeket is, ami a végeredmény ízében is megmutatkozik.

 

Pörkölési technika

A specialty kávék pörkölése sokkal precízebb és egyedibb, mint a hagyományos kávék esetében. Minden egyes kávét külön pörkölnek annak érdekében, hogy a lehető legjobban kiemeljék az adott kávé karakterét és ízjegyeit. Ezzel szemben a hagyományos kávékat általában nagy mennyiségben, egyforma módon pörkölik, ami egyenletes, de kevésbé komplex ízt eredményez.

 

Származás és nyomonkövethetőség

A specialty kávék esetében nagy hangsúlyt fektetnek a származási helyre és a nyomonkövethetőségre. A specialty kávékon fel van tűntetve a származási ország és régió, a termesztési magasság és sokszor a farm neve is. A hagyományos kávék esetében ezek az információk gyakran hiányoznak, mivel a kávébabokat több forrásból keverik össze.

 

Íz és aroma

A specialty kávék íze és aromája sokkal összetettebb és gazdagabb, mint a hagyományos kávéké. A különböző pörkölési technikák és a gondosan válogatott kávébabok eredményeként a specialty kávékban sokkal több ízjegy fedezhető fel, mint a hagyományos változatokban.

 

Most, hogy megismerkedtél a különböző pörkölési fokozatokkal, miért ne próbálnád ki őket?

Vissza a blogba